Ahad, 18 Disember 2011

Info 16 : TIPS-TIPS UJIAN JPJ – BHG. 3 (JALAN RAYA) KELAS D (KERETA)


Ketika menghadiri Ujian JPJ,  anda perlu berpakaian sopan dan menjaga tata tertib. Yang dimaksudkan berpakaian sopan ialah dengan memakai baju berkolar, seluar panjang dan kasut. Di bawah ini adalah tips-tips yang mesti anda lakukan ketika menghadapi Ujian JPJ bahagian jalan raya untuk kereta.

1) Membuat pemeriksaan terhadap kenderaan
i) Laraskan tempat duduk. Pastikan anda selesa untuk memandu.
ii) Periksa cermin pandang belakang dan kedua-dua belah cermin sisi. Pastikan anda dapat melihat dengan baik belakang kereta  anda.
iii) Menguji signal, lampu, lampu kecemasan dan ‘wiper’. Pastikan semua itu berfungsi.
iv) Memastikan gear berada dalam kedudukan bebas (‘neutral’) dan hidupkan enjen kereta.
v) Memakai tali pinggang keselamatan sebelum memulakan perjalanan.

2) Berhenti di Persimpangan
Sebelum sampai di persimpangan, pastikan anda sudah memberikan signal ke arah yang hendak belok. Berhenti kira-kira 2 meter di belakang garisan berhenti di persimpangan. Tarik brek tangan dan bebaskan gear.

Sabtu, 17 Disember 2011

info 15 : "Chicken Wing" punca Ketumbuhan-Kisah Benar


chicken wing

Pertumbuhan sista(cyst) dalaman. Elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita

Kisah Benar ...!Seorang rakan saya baru-baru ini mempunyai pertumbuhan dalam rahim dia dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut.

Jumaat, 16 Disember 2011

Info 14 : ANTARA SEBAB PEREMPUAN TIDAK BOLEH KAHWIN EMPAT?

Jangan pedulikan Salleh Yacob kahwin 4..memang dia mampu…kan….perkataan yang biasa akan keluar dari mulut perempuan…” nasib baik perempuan tak boleh kahwin 4!! kalau taaakkk!”….ye ke tak??  selain memang tak boleh di sisi agama…ada lagi salah satu sebab perempuan tak boleh kahwin lebih daripada 1 dalam 1 masa…lihat ilustrasi di bawah ini..ada kebenarannya juga…opss!..kena fahamkan betul-betul..agak menusuk ke kalbu sikit…hehe…
Unnamed1 ANTARA SEBAB PEREMPUAN X BOLEH KAHWIN EMPAT?



Unnamed2 ANTARA SEBAB PEREMPUAN X BOLEH KAHWIN EMPAT?

Selasa, 13 Disember 2011

Tutorial 26 : Cara Hack Windows Administrator Password : PC Login Now

Cara-cara Menggunakannya :

1. Muat turun fail ISO PC Login Now di sini ->
PC Login Now

2. Rakamkan (burn) ke dalam CD menggunakan perisian
ImgBurn atau perisian-perisian lain yang seumpama dengannya.

3. Boleh juga rakamkan ke dalam USB Pendrive menggunakan
UNetbootin. Pilih pada pilihan kedua (Diskimage)

4. Set BIOS untuk boot sama ada dari CD/DVD-ROM atau USB Pendrive.


Ahad, 11 Disember 2011

Tutorial 25 : Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang DVD?


DVD+RW adalah evolusi teknologi penulisan semula CD dan diunjurkan kepada DVD Video dan teknologi DVD-ROM yang menawarkan pengguna keupayaan untuk menghasilkan DVD tersendiri filem peribadi kepada DVD yang bole menyimpan saat-saat indah, menyimpan data, imej dan video pada cakera berkapasiti tinggi.

Kini ramai yang menggunakan DVD sebagai medium menonton filem wayang. Namun komputer menggunakan DVD+RW untuk memudahkan ia menulis kepada cakera DVD. Oleh kerana ramai yang ingin tahu mengenai DVD+RW dan juga format-format yang berkaitan.

Apakah itu DVD+RW ?

Sabtu, 10 Disember 2011

Tutorial 24 : Kegunaan Safe Mode

Safe Mode (tekan ja f8)

Kebiasaannya safe mode akan digunakan dikala ada masalah pada windows. Saya akan gunakan safe mode ini sama ada untuk backup semua data yang ada document dan desktop (yang kebiasaannya orang simpan data) ataupun repair windows tersebut. Sekiranya gagal untuk melepasi safe mode, hipotesis yang saya pegang adalah dengan format kembali hardisk tersebut dengan menggantikannya dengan windows yang baharu.:)

Di bawah ini adalah salah satu hipotesis pelik yang saya pegang. Amaran: Kesemua ini bergantung kepada kebanyakan windows dan tidak semestinya sama setiap masalah yang ada pada windows. 

Saya percaya,

1 – Jika sesebuah komputer itu berjaya masuk ke Safe Mode, komputer itu masih boleh diselamatkan.

Tutorial 23 : Cara Ekstrak content dari fail ISO

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

entri kali ini saya ingin kongsikan dengan sahabat-sahabat tentang cara nak extract content dari fail .iso....
Sebelum itu saya tunjukkan dulu apa itu fail .iso...


Jumaat, 2 Disember 2011

Info 13 : Nak laju??? Koreklah blok!!..

Kenapa orang selalu korek blok kat motosikal tu ek?? Nak laju?? Laju sangat ke?
Tak tau lah kenapa pemilik motosikal ni suka sangat nak buat korek blok.. ok kat sini aku terangkan sikit pasal korek blok ni dan fungsinya... maaf aku tak ada gambar blok 4 Lejang sebagai contoh gambar blok 125Z jer yang ada... harap anda faham yerr...
korek = porting blok (ni fungsi dia nak melawaskan enjin dan jugak secara amnye nak naikkan power motor kena besar lubang ekos dan 4 lubang udara. )potong head = tinggikan compression motor

Khamis, 1 Disember 2011

Tazkirah 44 : Perbezaan Cara Sebatan Islam Dengan Cara Sebatan Civil

Gambaran Cara Sebatan Cara Islam

[Image: image001.jpg]
SEBAT CARA ISLAM
  1. Panjang rotan tidak lebih 1.22 meter , tebal tidak lebih 1.25 sm
  2. Jika pesalah hamil, hukuman dilaksanakan selepas 2 bulan melahirkan anak.
  3. Sebatan tidak boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit.
  4. Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk.
  5. Sebatan dengan kekuatan sederhana.
  6. Tukang sebat tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala.
  7. Tidak melukakan kulit pesalah


Gambaran Cara Sebatan Cara Civil


[Image: image007.jpg] [Image: image005.jpg][Image: sebatsivil1.jpeg]

Ahad, 13 November 2011

Tazkirah 43 : WAJIBKAH MEMPELAJARI ILMU PERTAHANKAN DIRI???


Ibubapa sekarang lebih rela menghantar anak-anak mereka belajar Tae Kwan Do daripada belajar silat Melayu yang dianggap kononnya banyak bercampur dengan ilmu-ilmu sesat.  Kononnya bila nak mula belajar silat kena mandi minyak panas dahulu dan macam-macam lagi perkara yang bida'ah. Memang tak dinafikan perkara begini wujud pada masa lalu

Sabtu, 12 November 2011

Info 12 : KAMUS LOGHAT PERLIS YANG UNIK


 
 
1. Ayaq = Air
2. Kasuit = Kasut/Selipar
3. Gerek = Basikal (err kat singapore gerek ada makna lain)
4. Tok = Nenek
5. Wan = Atok
6. Chaq = Atok
7. Depa = Mereka (dia orang)
8. Kapo = Korang
9. Mereka = Buat cerita
10. Hang = Kamu / Awak
11. Hangpa = Kamu semua / Awak semua
12. Mak Penakan = Emak Saudara
13. Pak Penakan = Bapa Saudara
14. Anak Penakan = Anak Saudara

Jumaat, 11 November 2011

Tutorial 22 : Terlupa password Windows 7???

Assalammualaikum semua, untuk kali ini saya nak kongsikan cara untuk hack password Windows 7 yang memang akan kita dapat belajar kat sini jer.

Oklah, jom kita cerita tentang tajuk asal tadi. Untuk mengatasi masalah terlupa password Windows ini adalah mempunyai 3 cara iaitu:-



1. Menggunakan Software (contoh: Windows Password Unlocker, Windows Password Reset)

2. Format semula komputer.

3 Mengunakan CMD Prompt (Tanpa Software).

Dan cara yang saya nak tunjukkan ini adalah dengan menggunakkan CMD Prompt. Cara ini hanya memerlukan CD WINDOWS 7 sahaja dan berbeza dengan cara-cara yang lain yang memerlukan masa yang agak panjang.

Langkah 1

-Masukkan CD Windows 7 (Pinjam jer kat sesiapa yang tahu komputer..dia pun tak kan syak kita nak hack sebab selalu orang akan fikir CD tu tuk nak format komputer jer.

-Boot menggunakan pada CD

-Tekan "REPAIR YOUR COMPUTER"



Langkah 2

-Tekan "Command Prompt"



- Taip Command ini didalamnya

copy c:\windows\system32\sethc.exe c:\ [DAN TEKAN ENTER]

copy /y c:/windows/system32/cmd.exe c:/windows/system32/sethc.exe [DAN TEKAN ENTER]

exit [DAN TEKAN ENTER]

Selepas tu restart kan komputer.





Langkah 3

-Tekan Butang SHIFT 5 kali dan tertingkap seperti dibawah akan muncul.

-Taip

net user [NAMA PENGGUNA] [PASSWORD BARU]




Dan exit.

Cecuba...ok kan?...


CD Windows 7 tadi tu keluarkan dan hantar lah balik pada tuannya yek...

Sumber : matamusafir

Info 11 : Pemandangan Oversea di Malaysia

Salam sejahtera kepada semua.Artikel kali ini banyak selit gambar2 cantik. So enjoy! Ramai orang Malaysia yang sukakan pemandangan di luar negara (walhal diri sendiri tak pernah pusing satu Malaysia)….contoh pemandangan: (….pergh cantik!! nampak macam lukisan tapi sebenarnya real!)
gambar kat atas tu ialah gambar musim luruh di Vermont, USA
dan gambar ni pulak cuba teka kat mana?

macam kat negara omputih kan? tapi sebenarnya … ..gambar pemandangan di Perlis
banyak lagi sebenarnya gambar macam ini, so hayatilah keindahan bumi Malaysia!
gambar musim luruh ini pula..

Isnin, 31 Oktober 2011

Info 10 : PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA!!!!!!!

Asas 5 jari

Jari telunjuk : ...usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

Jumaat, 28 Oktober 2011

Info 9 : Maksud Nombor Pada Papan Tanda Jalan Raya

PAPAN TANDA JALAN RAYA MALAYSIA


Dalam bahagian artikel ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai suatu perkara yang mungkin ramai orang tidak tahu, dan mungkin ada orang dah tahu. Bagi anda yang tahu, anda mungkin tahu apa gunanya K102 yang saya bulatkan dalam gambar di atas. Bagi yang tak tahu, apa bendanya tu??? Saja-saja ke nak letak??? Buat hiasan??? 

Selasa, 25 Oktober 2011

Info 8 : Nak Beli Handphone? Original Set ke AP Set?


Ada ramai pembeli / pemilik telefon bimbit bertanyakan sama ada handphone yang dijual di kedai original ataupun tidak? Ada yang bertanyakan perbezaan di antara AP set dan Original set. Justeru itu, kali ini saya  ingin berkongsi sedikit ilmu kepada anda. Diharapkan selepas anda membaca artikel ini, anda akan menjadi pengguna yang bijak dalam pemilihan telefon bimbit. Jika terdapat kesilapan info / maklumat, saya minta maaf dan diharap dapat memberi teguran.

DEFINISI

AP set (Authorized Product) ialah handphone yang kualitinya sama dengan original tetapi diedarkan oleh

Selasa, 18 Oktober 2011

Tazkirah 42 : Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN): Selamatkan Akidah Umat


Mengapa perlu HIMPUN?

  1. Kes MURTAD Jamaluddin Othman, Nor Aishah Bukhari, Lina Joy,
  2. The Herald’ yang mencabar maruah dan sensitiviti umat Islam,
  3. Isu ‘Al-Kitab’, isu penggunaan perkataan ‘Allah’ dan pelbagai kegiatan Kristianisasi dan dakyah mereka semakin menjadi-jadi.

Info 7 : Perbezaan Windows 7 Ultimate, Professional dan Home Premium


Terdapat 3 kategori utama Windows 7 yang dihasilkan. Setiap kategori mempunyai fungsi yang tersendiri iaitu:

1. Windows 7 Ultimate  
mempunyai semua applikasi, program lengkap sebagai satu sistem operasi Windows 7. Harga paling mahal kerana

Isnin, 17 Oktober 2011

Info 6 : Ranking Terbaru Antivirus 2011

Memilih antivirus sesuai untuk laptop bukan satu langkah yang mudah. Oleh itu, ranking terbaru yang dikeluarkan oleh iransetup.com boleh membantu korang memilih perisian sekuriti sesuai dengan laptop anda. Di sini, terdapat tujuh antivirus yang dipertandingkan iaitu Kaspersky, Nod32, Avast, AVG, BitDefender, Avira dan Northon.
Setiap perisian sekuriti ini mempunyai kelebihan dan keburukan masing-masing. Jom sama-sama kita lihat ranking terbaru top 7 antivirus pada tahun 2011.

Info 5 : Ranking Laptop Terbaik 2011

BestBrandsReportCard

Untuk entri kali ini, saya ingin kongsikan maklumat mengenai ranking jenama laptop terkenal di dunia.  Info ini saya dapat daripada survey yang dijalankan oleh website LaptopMag (semua gambar adalah kredit kat diorang) dan merupakan ranking paling latest untuk tahun 2011.  Antara jenama yang diuji ialah Apple, HP, Acer, Asus, Lenovo dan macam-macam lagi.  Tetapi hanya 9 jenama yang termantap sahaja yang tersenarai.

Antara kriteria yang ditetapkan untuk dinilai ialah jumlah review, design, keyboard/touchpad, support technical (khidmat lepas jualan), software, inovasi dan juga kepuasan pelanggan 

Info 4 : Apa itu ANDROID???



Mengenali Android.

Android adalah satu “Operation System” (OS) yang dibangunkan oleh Android Inc menggunakan “Linuxkernel untuk sistem operasi telefon, Android Inc dibeli oleh Google Inc pada tahun 2005 dan ia mula memasuki pasaran pada akhir 2009. Pada May 2010, Android telah menguasai 20% pasaran smartphone di Amerika menandingi smartphone yang lain seperti windows os, iphone os dan blackberry os. Oleh kerana ia dibangunkan dari sistem linux, Google membekalkan Android Operating System secara percuma dan ia akan kekal percuma.

 

Khamis, 13 Oktober 2011

Info 3 : Apakah perbezaan motosikal 2-Lejang & 4-Lejang???

Kali ini saya ingin sembang pasal motor pula. Lejang atau selalunya di sebut stroke merupakan pergerakan piston di dalam silinder blok enjin sama ada ianya atas ke bawah atau pun kiri ke kanan. Untuk aplikasi bidang permotoran 2(dua) tayar pula terbahagi kepada 2-lejang dan 4-lejang. Sebab itu kita biasa mendengar motor 2-stroke dan juga motor 4-stroke. Kitaran yang terjadi dalam enjin ini membezakan kuasa atau tenaga yang dicipta ketika proses pembakaran.


4-Lejang / 4-Stroke

Kenapa di panggil 4-lejang.? Kerana untuk melengkapkan proses pembakaran

Tazkirah 41 : Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar?


Soalan

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat ke...pada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Tazkirah 40 : SOLAT??? KITA TAK PUNYA ALASAN UNTUK MENINGGALKANNYA

Selagi kita sebagai seorang muslim yang masih dikurniakan akal yang sihat, dalam keadaan apapun dan situasi bagaimanapun kita tetap wajib melaksanakan solat. Biarpun pada situasi yang susah macam mana sekalipun.

Sebabnya, agama Islam memberikan berbagai rukhsah (keringanan) dalam pelaksanaannya apabila melaksanakan solat secara normal yang tidak membolehkannya berbuat demikian.

Contoh
Salah satu cara solat adalah dilaksanakan dengan berdiri. Ketika kita sakit dan tidak ada kemampuan untuk berdiri, maka kita diperbolehkan solat sambil duduk. Ini namanya rukhsah (keringanan). Kalau dengan cara duduk masih tidak mampu maka solat sambil baring. Begitu parah sakitnya hingga mengeluarkan suara saja tidak mampu, kita tetap wajib melakukan solat iaitu dengan isyarat. Sekiranya isyarat juga tidak mampu, solat dalaam hati..kalau semuanya dah tak mampu… alamatnya mintak disolatkanlah tu...

Tazkirah 39 : Islamophobia @ ketakutan terhadap Islam????


“Kenapa orang bukan Islam sangat sukar untuk memahami Islam?” tanyanya pemuda itu dengan nada kesal.

“Sebab orang Islam sendiri gagal memahamkan mereka,” jawab saya perlahan.

“Kenapa orang Islam gagal memahamkan bukan Islam tentang Islam?”

“Sebab orang Islam sendiri tidak faham Islam!”

“Apa bukti kata-kata awak ni?”

“Buktinya jelas. Lihat sahaja dalam realitinya, apakah masyarakat Islam pada hari ini selamat dan menyelamatkan.”

Rabu, 12 Oktober 2011

Tazkirah 38 : SMS SERAM NI DARI 'AGEN SYAITAN




Satu lagi pembacaan saya yang membuatkan saya tersentak. SMS ini memang sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya dengan kata-kata manis! Wahai sahabat-sahabatku... Moga Allah peliharamu
daripada semua ini....

*****************************************************************

1.
salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama
sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy
harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab
ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try
sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik
sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

Jumaat, 7 Oktober 2011

Tazkirah 37 : Salahkah Aku Menegur???

Serba salah jadinya...nak kata salah..tak kata pun salah..selemah-lemah iman berdoa sahajalah dalam hati..semoga apa yang difikirkan dapat bantuan daripada Allah S.W.T...

Dalam dua tiga hari yang lepas, aku ditegur kerana bajuku berbau asap rokok..Lantas aku dituduh seorang perokok! Dengan tidak semena-mena aku dilabel perokok..walhal aku bukanlah seorang perokok..tetapi aku tetap digelar perokok iaitu Perokok Pasif..

Tahu tak apa itu perokok pasif????

Jumaat, 30 September 2011

Tutorial 21 : BOOTMGR is Missing pada Windows 7


Munculnya pesan BOOTMGR is Missing pada Windows 7 biasanya disebabkan kerana rosaknya boot manager pada Windows 7 atau disebabkan kerana proses shut down tidak dilakukan dengan prosedur benar. Masalah ini mirip seperti munculnya notification NTLDR is missing atau NTDETECT.COM not found pada Windows XP.

Berikut cara untuk mengatasi BOOTMGR is missing pada Windows 7 :
  • Boot dari cd install WINDOWS 7 DVD

Tutorial 20 : PUNCA BERLAKUNYA BLUE SCREEN DI PC





Blue Screen of Death (juga dikenali sebagai masalah terhenti, BSOD, bluescreen, atau Blue Screen of Doom) adalah perkataan harian digunakan untuk memaparkan masalah kesalahan oleh beberapa sistem operasi, khususnya Microsoft Windows, selepas menghadapi masalah sistem penting yang boleh menyebabkan sistem untuk shut down.

Kadang-kadang anda mungkin melihat skrin biru pada komputer anda semasa menghidupkannya. jika skrin berwarna biru keluar semasa startup ia menandakan operasi tidak dapat diteruskan kerana masalah pada sistem fail. Anda tidak boleh melakukan apa-apa selain merasa kecewa yang teramat sangat dan terpaksa mematikan komputer anda secara paksaan.

Rabu, 28 September 2011

Perhatian pengguna motosikal 2 Lejang!!!! Cara adjust 2T?

Asap terlalu banyak? Berpunca daripada bekalan minyak 2T yang terlalu banyak dan nisbah campuran yang tidak sempurna antara petrol+angin+minyak 2T...Jadi, macammana cara nak adjust minyak 2T masuk karburator?...

1. Mula-mula buka cover set motosikal anda...


2. Check skru timing kat enjin belah kiri...kalau naikkan nat,
    set 2T lebih...kalau turunkan nat, set 2T kurang...
 

                           rujuk pada gambar di atas


Cara lainnya, anda juga boleh check kat skru timing carburator...sama jugak...kalau naikkan nat, 2T lebih...dan sebaliknya....

selamat mencuba Wink.....

Ahad, 25 September 2011

Hati-hati buat pengguna Maybank2u – Phishing.

Penggunaan sistem perbankan Online telah berkembang dengan pesat, hampir kesemua bank di Malaysia telah menyediakan perkhidmatan perbankan Online, bagi bank yang masih tidak mempunyai perkhidmatan perbankan online dianggap ketinggalan zaman, daripada keseluruhan pengguna perbankan online, hampir 60% adalah pengguna Maybank2u. Dengan adanya teknologi perbankan Online ini, ianya dapat membantu serta memudahkan urusan harian kita. Melihat kepada jumlah pengguna yang ramai, terdapat segelintir penjenayah siber mengambil kesempatan mencuri data-data dan duit daripada akaun pengguna melalui PHISHING WEBSITE, sebagai contoh, pihak Maybank terpaksa membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk melindungi sistem mereka daripada diceroboh oleh penjenayah siber.

Mari kita lihat contoh Paparan Phishing Website dan cara bagaimana mereka mencuri duit daripada pengguna Maybank2u :

Jumaat, 16 September 2011

Tutorial 19 : Dapatkan Semula File Yang Terdelete atau Hilang



Pernah terdelete dokumen, gambar, fail tertentu? Jangan risau. Recuva (sebutan "Recover") adalah perisian yang admin akan sarankan kepada korang semua untuk mendapatkan semula file korang yang hilang.



Sama ada korang terdelete dokumen, gambar atau fail-fail lain di komputer mahupun pendrive korang, recuva mungkin boleh mengembalikannya. Jika bernasib baik, keadaan gambar atau fail tersebut akan wujud seperti yang asal.

Selasa, 6 September 2011

Tawaran Hebat!!! Servis Laptop@PC & Gunting Rambut!!!!

PC dan Laptop anda bermasalah?Jangan risau. Saya boleh menyelesaikan masalah anda.InsyaAllah...Harga? RM15.00 sahaja...:)


Antara yg ditawarkan:
Service –(repair window,buang virus,masuk software,antivirus dll...)
Format (guna CD atau USB)+ Full Standard Software
Pasang RAM, Hard disk
Backup File/Document yang tak sempat di'Backup'


Software merangkumi:
-Window XP/Vista/Seven
-Microsoft office 03/07/10(renew license setiap 180 hari)
-Nero/Burning Tool
-Adobe Reader/Foxit Reader
-Winzip/rar
-Picasa /ACDSee
-Tune Up Utilities 2010/CCleaner/Unlocker
-Internet Download Manager /Utorrent
-Yahoo messenger/Skype/Oovoo/Camfrog/Cyberlink Youcam
-Firefox /Google Chrome
-Kamus Eja Dewan Pro
-Antivirus AVAST Free Antivirus
-Winamp/Media Player Classic/Media Monkey/JetAudio
-Window Media Player 11
-Adobe Photoshop CS 3/4/5 /Ulead 9/11/12
-Audio & Video Editor (Audacity/Any Video Converter/AllAudioConverter/MP3Cutter/Video Flip and Rotate dll

Dan banyak lagi....mintak je.....game pun ada..

Perkhidmatan ini khas untuk warga IPG Kampus Bahasa Melayu..tapi kalau dari orang lain pun diterima..
 
Jaminan siap dalam 1 hari sahaja dan kalau masalah laptop seperti kena backup dan virus yang melampau mungkin akan mengambil sedikit masa..harap bersabar ya...

Sesiapa yang memerlukan perkhidmatan ini anda boleh terus menghubungi saya sama ada secara sms atau telefon terus di talian:

Redzuan- 013-6284818
@
boleh hantar email/halaman FB AKU SEORANG CIKGU/ym..di email address saya...redz87_neutron@yahoo.com

Selain itu saya juga menawarkan perkhidmatan menggunting rambut lelaki...fesyen rambut mengikut kehendak anda dan kesesuaian dengan bentuk kepala dan wajah anda. Kerana saya juga tidak sanggup menjadikan wajah anda pelik dan jelik dengan pemilihan stail rambut yang tidak sesuai. Murah sahaja..satu kepala RM3.00

Tazkirah 36 : (VIDEO) Betulkah anda merasa bebas jika tidak bertudung???

video

Isnin, 5 September 2011

Tazkirah 35 : Sepp!!!!!!!Kedekut!!!!!!!!!!!!Berkira nak mampuih!!!!!Belagak!!!!!!


Pernahkah semua ini terjadi kepada anda? Mengapakah perkataan sebegitu boleh dilemparkan kepada anda? Apakah anda sememangnya seorang yang kedekut? Ataukah anda seorang yang pentingkan diri sendiri? Ataupun anda sememangnya sudah lali dengan ungkapan-ungkapan ini kerana anda memang seorang yang seperti dinyatakan?

Namun pernahkah anda terfikir mengapa semua ini boleh terjadi? Takkanlah rakan anda boleh bersifat kedekut atau anda yang mengungkapkan kata-kata kepadanya sebenarnya lagi kedekut?? Pernahkah anda terfikir??
Pengalaman yang sebegini sering terjadi kepada ramai manusia terutamanya yang menginap di asrama atau di rumah sewa. Semestinya orang itu tidaklah tinggal keseorangan tetapi tidaklah bermaksud jika tinggal bersama bermakna segala harta bendanya menjadi milik bersama??

Ahad, 4 September 2011

Info 2 : Dulu Blogger...Sekarang Vlogger???Apa tu??

Seperti yang kita tahu..dunia internet sekarang ini merupakan dunia yang amat popular dalam hidup masyarakat zaman ini....Jadi, disebabkan ke"popularan" yang berlaku ini, maka ramailah insan-insan kreatif yang menggunakan medium internet untuk menyebarkan mesej-mesej mereka..
Oleh itu, post kali ini saya ingin perkenalkan kepada anda semua dengan insan-insan kreatif yang saya maksudkan itu. Bagi saya, mereka merupakan antara Vlogger yang sangat kreatif dalam menyampaikan mesej berguna kepada semua orang yang bukan sahaja untuk orang Melayu sahaja, tetapi untuk semua bangsa dan agama kerana mereka ini meskipun berbangsa Melayu, tetapi mereka menyampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan international.:)

Tapi,sblum itu..saya nak bagitahu jugak apa maksud VLOGGER? VLOGGER sebenarnya bermaksud video blogger..Vlogger ni macam blogger jugaklah..cumanya blogger menyampaikan mesej melalui tulisan tetapi vlogger pula menyampaikan mesej melalui video..Hebat kan? Tanpa membuang masa, saya ingin memperkenalkan top 3 vlogger anak tempatan (MALAYSIA)..bolehlah anda klik link dibawah gambar mereka untuk lihat sendiri video-video yang mereka hasilkan..sangat bermanfaat!:)
matluthfi90 http://www.youtube.com/user/matluthfi90

anwar hadi http://www.youtube.com/user/IniAnwarHadi
aiman azlan http://www.youtube.com/user/aimanazlan90

Rabu, 31 Ogos 2011

Tazkirah 34 : Raya...Mercun...dan ICU...

Musim perayaan sememangnya musim yang dinanti-nantikan banyak orang..sama ada yang kecil, muda dan tua semuanya ghairah dalam membuat persedian untuk menghadapinya..

Rabu, 24 Ogos 2011

Tutorial 18 : Tukar Icon Start Menu Windows 7 dengan Kalimah Allah

 Post kali ini ialah cara-cara nak tukar icon pada start menu Windows 7 yang guna lambang tingkap tu kepada lambang nama Allah.






Rabu, 10 Ogos 2011

Indahnya Berbahasa : Bahasa Istana

Bahasa Istana




Bahasa istana ialah bentuk bahasa yang digunakan di kalangan kerabat diraja, apabila berhubung dengan kerabat diraja, dan apabila menyebut hal-ehwal berkenaan raja dalam sesetengah bahasa, baik masih digunakan hari ini mahupun tinggal sejarah.


Perkataan: berkenan
Maksud: bersetuju
Ayat: Baginda telah berkenan untuk merasmikan kempen masyarakat penyayang yang akan diadakan di Kompleks Budiman esok.

Tazkirah 33 : Sahur? Apa itu?

Puasa adalah ibadah yang melambangkan keikhlasan. Jika seseorang itu benar-benar berpuasa, tanda adanya keikhlasan yang besar dalam penghayatan Islamnya. Selain itu, dalam berpuasa juga menganjurkan kita untuk bersahur. Jadi, apa itu sahur?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...