Isnin, 31 Oktober 2011

Info 10 : PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA!!!!!!!

Asas 5 jari

Jari telunjuk : ...usus
Jari tengah : Jantung
Jari Manis : Imuniti
Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

Jumaat, 28 Oktober 2011

Info 9 : Maksud Nombor Pada Papan Tanda Jalan Raya

PAPAN TANDA JALAN RAYA MALAYSIA


Dalam bahagian artikel ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai suatu perkara yang mungkin ramai orang tidak tahu, dan mungkin ada orang dah tahu. Bagi anda yang tahu, anda mungkin tahu apa gunanya K102 yang saya bulatkan dalam gambar di atas. Bagi yang tak tahu, apa bendanya tu??? Saja-saja ke nak letak??? Buat hiasan??? 

Selasa, 25 Oktober 2011

Info 8 : Nak Beli Handphone? Original Set ke AP Set?


Ada ramai pembeli / pemilik telefon bimbit bertanyakan sama ada handphone yang dijual di kedai original ataupun tidak? Ada yang bertanyakan perbezaan di antara AP set dan Original set. Justeru itu, kali ini saya  ingin berkongsi sedikit ilmu kepada anda. Diharapkan selepas anda membaca artikel ini, anda akan menjadi pengguna yang bijak dalam pemilihan telefon bimbit. Jika terdapat kesilapan info / maklumat, saya minta maaf dan diharap dapat memberi teguran.

DEFINISI

AP set (Authorized Product) ialah handphone yang kualitinya sama dengan original tetapi diedarkan oleh

Selasa, 18 Oktober 2011

Tazkirah 42 : Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN): Selamatkan Akidah Umat


Mengapa perlu HIMPUN?

  1. Kes MURTAD Jamaluddin Othman, Nor Aishah Bukhari, Lina Joy,
  2. The Herald’ yang mencabar maruah dan sensitiviti umat Islam,
  3. Isu ‘Al-Kitab’, isu penggunaan perkataan ‘Allah’ dan pelbagai kegiatan Kristianisasi dan dakyah mereka semakin menjadi-jadi.

Info 7 : Perbezaan Windows 7 Ultimate, Professional dan Home Premium


Terdapat 3 kategori utama Windows 7 yang dihasilkan. Setiap kategori mempunyai fungsi yang tersendiri iaitu:

1. Windows 7 Ultimate  
mempunyai semua applikasi, program lengkap sebagai satu sistem operasi Windows 7. Harga paling mahal kerana

Isnin, 17 Oktober 2011

Info 6 : Ranking Terbaru Antivirus 2011

Memilih antivirus sesuai untuk laptop bukan satu langkah yang mudah. Oleh itu, ranking terbaru yang dikeluarkan oleh iransetup.com boleh membantu korang memilih perisian sekuriti sesuai dengan laptop anda. Di sini, terdapat tujuh antivirus yang dipertandingkan iaitu Kaspersky, Nod32, Avast, AVG, BitDefender, Avira dan Northon.
Setiap perisian sekuriti ini mempunyai kelebihan dan keburukan masing-masing. Jom sama-sama kita lihat ranking terbaru top 7 antivirus pada tahun 2011.

Info 5 : Ranking Laptop Terbaik 2011

BestBrandsReportCard

Untuk entri kali ini, saya ingin kongsikan maklumat mengenai ranking jenama laptop terkenal di dunia.  Info ini saya dapat daripada survey yang dijalankan oleh website LaptopMag (semua gambar adalah kredit kat diorang) dan merupakan ranking paling latest untuk tahun 2011.  Antara jenama yang diuji ialah Apple, HP, Acer, Asus, Lenovo dan macam-macam lagi.  Tetapi hanya 9 jenama yang termantap sahaja yang tersenarai.

Antara kriteria yang ditetapkan untuk dinilai ialah jumlah review, design, keyboard/touchpad, support technical (khidmat lepas jualan), software, inovasi dan juga kepuasan pelanggan 

Info 4 : Apa itu ANDROID???



Mengenali Android.

Android adalah satu “Operation System” (OS) yang dibangunkan oleh Android Inc menggunakan “Linuxkernel untuk sistem operasi telefon, Android Inc dibeli oleh Google Inc pada tahun 2005 dan ia mula memasuki pasaran pada akhir 2009. Pada May 2010, Android telah menguasai 20% pasaran smartphone di Amerika menandingi smartphone yang lain seperti windows os, iphone os dan blackberry os. Oleh kerana ia dibangunkan dari sistem linux, Google membekalkan Android Operating System secara percuma dan ia akan kekal percuma.

 

Khamis, 13 Oktober 2011

Info 3 : Apakah perbezaan motosikal 2-Lejang & 4-Lejang???

Kali ini saya ingin sembang pasal motor pula. Lejang atau selalunya di sebut stroke merupakan pergerakan piston di dalam silinder blok enjin sama ada ianya atas ke bawah atau pun kiri ke kanan. Untuk aplikasi bidang permotoran 2(dua) tayar pula terbahagi kepada 2-lejang dan 4-lejang. Sebab itu kita biasa mendengar motor 2-stroke dan juga motor 4-stroke. Kitaran yang terjadi dalam enjin ini membezakan kuasa atau tenaga yang dicipta ketika proses pembakaran.


4-Lejang / 4-Stroke

Kenapa di panggil 4-lejang.? Kerana untuk melengkapkan proses pembakaran

Tazkirah 41 : Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar?


Soalan

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat ke...pada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Tazkirah 40 : SOLAT??? KITA TAK PUNYA ALASAN UNTUK MENINGGALKANNYA

Selagi kita sebagai seorang muslim yang masih dikurniakan akal yang sihat, dalam keadaan apapun dan situasi bagaimanapun kita tetap wajib melaksanakan solat. Biarpun pada situasi yang susah macam mana sekalipun.

Sebabnya, agama Islam memberikan berbagai rukhsah (keringanan) dalam pelaksanaannya apabila melaksanakan solat secara normal yang tidak membolehkannya berbuat demikian.

Contoh
Salah satu cara solat adalah dilaksanakan dengan berdiri. Ketika kita sakit dan tidak ada kemampuan untuk berdiri, maka kita diperbolehkan solat sambil duduk. Ini namanya rukhsah (keringanan). Kalau dengan cara duduk masih tidak mampu maka solat sambil baring. Begitu parah sakitnya hingga mengeluarkan suara saja tidak mampu, kita tetap wajib melakukan solat iaitu dengan isyarat. Sekiranya isyarat juga tidak mampu, solat dalaam hati..kalau semuanya dah tak mampu… alamatnya mintak disolatkanlah tu...

Tazkirah 39 : Islamophobia @ ketakutan terhadap Islam????


“Kenapa orang bukan Islam sangat sukar untuk memahami Islam?” tanyanya pemuda itu dengan nada kesal.

“Sebab orang Islam sendiri gagal memahamkan mereka,” jawab saya perlahan.

“Kenapa orang Islam gagal memahamkan bukan Islam tentang Islam?”

“Sebab orang Islam sendiri tidak faham Islam!”

“Apa bukti kata-kata awak ni?”

“Buktinya jelas. Lihat sahaja dalam realitinya, apakah masyarakat Islam pada hari ini selamat dan menyelamatkan.”

Rabu, 12 Oktober 2011

Tazkirah 38 : SMS SERAM NI DARI 'AGEN SYAITAN




Satu lagi pembacaan saya yang membuatkan saya tersentak. SMS ini memang sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya dengan kata-kata manis! Wahai sahabat-sahabatku... Moga Allah peliharamu
daripada semua ini....

*****************************************************************

1.
salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama
sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy
harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab
ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try
sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik
sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

Jumaat, 7 Oktober 2011

Tazkirah 37 : Salahkah Aku Menegur???

Serba salah jadinya...nak kata salah..tak kata pun salah..selemah-lemah iman berdoa sahajalah dalam hati..semoga apa yang difikirkan dapat bantuan daripada Allah S.W.T...

Dalam dua tiga hari yang lepas, aku ditegur kerana bajuku berbau asap rokok..Lantas aku dituduh seorang perokok! Dengan tidak semena-mena aku dilabel perokok..walhal aku bukanlah seorang perokok..tetapi aku tetap digelar perokok iaitu Perokok Pasif..

Tahu tak apa itu perokok pasif????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...