Ahad, 17 Oktober 2010

Tutorial 7 : Baikpulih Komputer/Laptop







PC dan Laptop anda bermasalah?Jangan risau. Saya boleh menyelesaikan masalah anda.InsyaAllah...Harga? RM15.00 sahaja...:)


Antara yg ditawarkan:
Service –(repair window,buang virus,masuk software,antivirus dll...)
Format (guna CD atau USB)+ Full Software
Pasang RAM,Hard disk
Backup File/Document yang tak sempat di'Backup'


Software merangkumi:
-Window XP/Vista/Seven
-Microsoft office 03/07/10(renew license setiap 180 hari)
-Nero/Burning Tool
-Adobe Reader/Foxit Reader
-Winzip/rar
-Picasa 3.6/ACDSee
-Tune Up Utilities 2010/CCleaner/Unlocker
-Internet Download Manager 5.15/5.18/Utorrent
-Yahoo messenger 10/Skype/Oovoo/Camfrog/Cyberlink Youcam
-Firefox 3.6/Google Chrome
-Kamus Eja Dewan Pro
-Antivirus AVAST Free Antivirus
-Winamp/Media Player Classic/Media Monkey/JetAudio
-Window Media Player 11
-Adobe Photoshop CS 3@4/Ulead 9/11/12
-Audio & Video Editor (Audacity/Any Video Converter/AllAudioConverter/MP3Cutter dll

Dan banyak lagi....mintak je.....game pn ada..

Perkhidmatan ini khas untuk warga IPG Kampus Bahasa Melayu..tapi kalau dari orang lain pun diterima..
Jaminan siap dalam 1 hari sahaja dan kalau masalah laptop seperti kena backup dan virus yang melampau mungkin akan mengambil sedikit masa..harap bersabar ya...

Sesiapa yang memerlukan perkhidmatan ini anda boleh terus menghubungi saya sama ada secara sms atau telefon terus di talian:

Redzuan- 013-6284818
@
boleh hantar email/fb/ym..di email address saya...redz87_neutron@yahoo.com

Ahad, 22 Ogos 2010

Tutorial 6 : Laman web yang RUGI kalau anda tak ketahui...







1. Laman web ini untuk convert tulisan rumi kepada jawi..teramatlah mudah!Cubalah!:)
http://www.ejawi.net/converterV2.php

2. Laman web ini pula untuk anda download/muat turun segala macam jenis perisian/software dengan mudah dan percuma (p/s: tetapi ada juga software yang shareware dan demo version tau, kena pandai-pandai pilih k!)
http://www.filehippo.com/
http://www.softpedia.com/
http://www.downtr.net/
http://download.cnet.com/windows/?tag=hdr;snav

3. Laman web ini pula untuk sesiapa yang buntu mencari driver laptop/komputer yang hilang atau tiada selepas format OS(operation system)/format windows la senang cerita.
kat sini saya letak web untuk download driver bagi laptop atau komputer mengikut brand, dan anda sendiri yang kena isi model apakah laptop anda itu tau. Selamat mencuba!
Acer = http://support.acer-euro.com/drivers/downloads_gd.html

HP/Compaq = http://www8.hp.com/my/en/support.html

Lenovo = http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/product.do?doctypeind=9&template=%2Fproductselection%2Flandingpages%2FdownloadsDriversLandingPage.vm&sitestyle=lenovo

Dell = http://support.dell.com/support/downloads/index.aspx?c=us&l=en&s=dhs&cs=19

Fujitsu = http://www.pc-ap.fujitsu.com/support/drv_lifebook.html

4. Laman web seterusnya untuk download lagu..
http://www.4shared.com/
http://beemp3.com/

5. Laman web Islamik..laman pembina ketamadunan ummah!
http://www.iluvislam.com/v1/news.php
http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/news.php
http://www.islam.gov.my/portal/
http://saifulislam.com/
http://halaqah.net/v10/

6. Laman web download movie dan macam-macam lagi...
http://thepiratebay.org/
http://www.syok.org/
http://oneclickmoviez.com/

Sabtu, 21 Ogos 2010

Tutorial 5 : Activation Key untuk Microsoft Office Professional Plus 2010


Sekiranya ada sahabat-sahabat yang mengalami masalah dengan Microsoft Office Professional Plus 2010 yang trial version, walaupun anda menyangka ianya adalah full version (sebab tak tahu), anda tak perlu risau kerana di sini ada activation key yang dapat menyelesaikan masalah anda itu.

Klik di sini untuk dapatkan software activation key for Microsoft Office Professional Plus 2010.

p/s: Anda perlu renew license key ini 180 hari @ 3 Bulan sekali...

Jumaat, 16 Julai 2010

Tazkirah 2 : KASIH SAYANG


Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya kepada guru. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar : cikgu, macam mana kite nak pilih seseorang yg terbaik sebagai orang yang paling kite syg? Macam mana juga kasih syg itu nak brkekalan?

Cikgu : ok, kamu ikut ape yg sy suruh. Kamu pergi ke padang, kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. Pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dh petik rumput yang PALING cantik, bawa ke kelas.

Apabila pelajar itu pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. Cikgu bertanya.

Cikgu : kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar : tadi mse sy berjalan, sy carilah rumput yang paling cantik. Memang ade bnyk yg cantik tapi cikgu kata pilih yg paling cantik, maka sy pn terus berjalan ke hadapan sambil mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, sy x jumpa pn yang paling cantik. Mungkin ade di antara yg di belakang sy tadi rumput yg paling cantik tapi dah cikgu cakap xboleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yg boleh sy petik.

Cikgu : ya itulah jawapannye. Maknenye apabila kite telah berjumpa dengan seseorang yg kite syg, janganlah kite mencari yg lebih baik dari itu. Kite patut hargai org yg berada di depan kite sebaiknye. Jgn kite menoleh ke belakang lagi kerana yg berlaku tetap dah berlaku. Semoga yg berlalu tidak berulang lg. dan ingatlah org yg paling kite syg itulah yg paling cantik dan paling baik walaupun nak ikutkan bnyk lagi yg cantik dan baik seperti rumput tadi…

Khamis, 15 Julai 2010

Tutorial 4 : CARA NAK REMOVE WINDOWS XP NOT GENUINE


Andai kata laptop anda kena detect software genuine conterfeating

download software di sini

Prosedur2nya..
1. Mula-mula install removeWGA dgn cara double click ja...
2. Ikut ja arahan yg diberikan..kalu dia kluar next tekan ja next sampai siap.
3. Pastu dia akan suruh reboot/restart lps abih install
4. Pastu install patcher-Windows Validation Crack...
5. Tekan ja apply...pastu siap la.

Selasa, 8 Jun 2010

Pengumuman 3 : Pemergianmu..abahku..




Pemergianmu
Album : Tiada Lagi Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com

(Ya Rasulallah...)

Kau masih tersenyum mengubat lara
Selindung derita yang kau rasa
Senyuman yang mententeramkan
Setiap insan yang kebimbangan
Hakikatnya, tak tertanggung lagi derita
Di pangkuan isterimu Humaira?
Menunggu saat ketikanya
Diangkat rohmu bertemu Yang Esa
Tangan dicelup di bejana air
Kau sapu di muka mengurangkan pedih
Beralun zikir menutur kasih
Pada umat dan akhirat
Dan tibalah waktu ajal bertamu
Penuh ketenangan jiwamu berlalu
Linangan air mata syahdu
Iringi pemergianmu
Oh sukarnya untuk umat menerima
Bahkan payah untuk Umar mempercaya
Tetapi iman merelakan jua
Bahawa manusia ?kan mati akhirnya
Tak terlafaz kata mengungkap hiba
Gerhanalah seluruh semesta
Walaupun kau telah tiada
Bersemarak cintamu selamanya
Ya Rasulallah
Kau tinggalkan kami warisan yang abadi
Dan bersaksilah sesungguhnya
Kami merinduimu

Meskipun lagu ini ditujukan khas buat junjungan mulia kita, terlintas difikiranku betapa agungnya pengorbanan seorang ayah yang berhempas pulas mengerahkan segala kudrat yang ada untuk mencari nafkah bagi menjaga dan memberi segala keperluan untuk isteri dan anak-anaknya biarpun terpaksa menahan lapar dan dahaga semata-mata untuk menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan oleh Allah s.w.t..

Pada tanggal 27 Mei 2010 bersamaan dengan 13 Jamadilakhir 1431H, abahku yang disayangi telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Tuanku Fauziah Kangar pada jam 1.30 pagi ditemani oleh ibuku yang setia menjaganya sejak abahku disahkan oleh doktor bahawa beliau menghidap masalah saluran darah tersumbat dan nadi yang lemah kesan daripada pekerjaannya sebagai 'wireman' yang kebiasaannya bermain dengan elektrik dan adakalanya terkena rencatan elektrik yang sememangnya menjadi asam garam bagi orang yang terlibat dalam bidang ini.
Terkenal dengan kemahiran yang unik, abahku seorang yang serba boleh, sehingga mendapat jolokan panggilan Doktor Lektrik, Lee Lektrik, dan macam-macam lagi panggilan yang sememangnya agak mustahil untuk diterima oleh orang yang tidak mengenali abahku kerana beliau tidak pernah menerima apa-apa latihan dan pengajian tentang pendawaian elektrik sama ada di peringkat sijil, diploma ataupun ijazah yang melayakkannya menerima gelaran sedemikian. Selain itu, beliau juga berkebolehan dalam membaiki peralatan elektrik, membaiki dan servis motorsikal, mereka cipta dan mengubahsuai peralatan yang telah rosak untuk digunakan semula dan bermacam-macam lagi. Pendek kata abahku mahir dalam kemahiran tangan dan dengan keistimewaan yang dikurniakan oleh Allah itulah beliau gunakan untuk mencari rezeki dan menolong sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan.

Beliau mendidikku dengan tabah. Teringat suatu ketika dahulu, disaat aku belum mengenal apa itu huruf dan nombor, beliau mengajarku dengan bersungguh-sungguh dan pernah satu ketika aku dirotan dan dengan berkat rotannya itulah aku jadi seorang manusia dan dengan berkat doanya dan ikhtiarnya, akhirnya aku berjaya masuk ke maktab perguruan yang sememangnya menjadi kebanggaan baginya untuk melihat aku berjaya sebagai seorang guru meskipun beliau pergi meninggalkan aku disaat aku benar-benar memerlukan sokongannya.

Teringat suatu ketika dahulu, kehidupan kami yang sederhana sememangnya tidak mampu untuk aku menginginkan keperluan yang semewah golongan berada, akan tetapi abahku tetap berusaha untuk memastikan anaknya mendapat yang terbaik. ketika itu, aku menginginkan sebuah basikal, basikal ‘mountain bike' yang pada ketika itu terlalulah mahal untuk dibeli oleh kami. aku malu dan segan untuk mengajukan kepadanya takut nanti dimarahi kerana tidak memahami situasi keluarga akan tetapi beliau sebenarnya berusaha juga kerana ketika itu aku sahaja yang belum memiliki basikal walaupun sudah berumur 13 tahun. Akhirnya beliau telah membawa pulang sebuah basikal yang sehingga kini aku tetap menaikinya kerana di sudut hatiku benar-benar menghargai pemberian darimu..abahku..

Kini, gelak tawamu hilang dari pendengaran kami..riuh bisingmu jauh dari kami..senyuman manismu tidak dapat kami tatap lagi...meskipun hanya gambarmu sebagai pengganti, belum mampu cukup untuk merungkai kerinduan di lubuk hati kami sebagai anakmu wahai abahku...
Aku rindukan tunjuk ajarmu..aku rindukan kasih sayangmu..aku rindu gelak tawamu..biarpun kau tak pernah dan tak pandai lafazkan dengan kata-kata yang kau sayangkan kami, kau rindukan kami, bagiku kau seorang ayah yang luar biasa kerana bisa mengungkapkan kasih sayangmu dengan didikanmu, dengan asuhanmu, dengan perilakumu..kerana aku tahu kau benar-benar sayangkan kami sekeluarga. Aku doakan kesejahteraanmu di sana, semoga Allah melindungimu dari azab seksa, diletakkan bersama insan yang berpekerti mulia..terima kasih abahku kerana mendidikku sehingga aku dewasa..terima kasih Allah kerana memberi aku kesempatan merasa nikmat bersama seorang ayah yang mulia..

Isnin, 24 Mei 2010

Pengumuman 2 : Panduan dan Langkah-Langkah Awal Untuk Membolehkan Anda Bergelar Suami


Langkah Yang Perlu Anda Penuhi Jika Anda Bujang Yang Ingin Berkahwin Mengikut Undang-Undang Malaysia!

.............

Step Unofficial

1. Carik pasangan.Pasangan kalau boleh cariklah yang senang dipandang,berakhlak elok,menjaga kelakuan,beradab,tahu malu,menutup aurat dan berbadan seksi macam kerengga.

2. Kumpul duit untuk hantaran dan lain-lain.Simpanlah 15 ribu.Rundingkan dengan keluarga belah perempuan jika anda kurang berkemampuan.

3. Dapatkan persetujuan wali secara lisan.Bila wali kata "datanglah bawak wakil dan 2 bentuk cincin,satu cincin risik (tanda) dan satu cincin tunang," itu maknanya harapan agak besar.Jika wali kejar anda dengan parang,janganlah sesekali cuba melawan balik.Balik rumah dan fikirkan sebabnya.Mungkin anda tak hensem.

4. Bila dua2 pihak dah bersetuju,bolehlah ditetapkan tarikh untuk bertunang dan bernikah.Bertunang tu nak buat ke tak nak,terpulanglah kepada pihak perempuan.Tarikh dah dapat,usaha lah simpan apa yang tak cukup lagi.

Step Protokol dan Undang-Undang

Sekarang masuk protokol2 dan borang2.Bab protokol ni,aku nasihatkan,buat 3 bulan sebelum tarikh nikah.Ada sebabnya.Buat awal-awal takleh sebab sesetengah benda ada expired date.Buat lambat nanti pihak perempuan kelam kabut sebab pihak perempuan kena tunggu borang anda,baru diorang boleh proceed.

1. Pergi kursus kahwin!RM80 untuk kursus 2 hari.Kepada yang tidak ada pasangan,ini adalah peluang yang baik untuk anda mencari pasangan kerana jumlah peserta perempuan sangat ramai.Pastikan gadis itu datang seorang sebelum anda cuba mengayat dia.Dapat sijil,pakai untuk seumur hidup.Manalah tau lepas2 ni nak tambah lagi seorang dua ke,sijil masih valid.

2. Pegi Klinik Kesihatan Kerajaan.Buat saringan HIV.Benda ni valid 3 bulan aje.Ada sesetengah tempat kena buat appointment.Biasanya HIV test ni dijalankan hanya pada hari Selasa dan Khamis pukul 2 sampai 4.30 petang.First come first serve basis.Datang awal sebab test kit tu limited quantity.

2. Jika anda menetap di daerah berlainan dengan alamat IC anda,pergi ke Jabatan Agama negeri anda dan mintak borang "Kebenaran Untuk Berkahwin" dan pastikan anda menerima "Borang Pengesahan Pemastautin." Isi borang itu selengkap mungkin.Tips : Jika anda tidak pasti bila dan dimana anda akan berkahwin,biarkan kosong ruangan tu."Takpe",kata brader Jabatan Agama hari tu,belah lelaki tak kisah sangat.

3. Jika anda seorang perantau,macam aku,anda KENA pergi carik penghulu/ketua kampung/pengerusi JKKK mukim anda.Berikan borang "Pengesahan Pemastautin" tadi dan pastikan dapat cop beliau.

4. Selepas semua borang sudah pun diisi,bawak semua borang dan jumpalah Jurunikah atau Imam Masjid Bertauliah kawasan anda.Jika anda tak kenal siapa,pastikan anda tanya dengan ketua kampung,dia mesti kenal.Jurunikah ni perlu untuk mengesahkan semua butiran dalam borang anda valid.Dia pun akan cop jugak.Jika tempat anda takde jurunikah (macam kes aku),pegi ke Jabatan Agama Daerah anda.Kat situ ada jurunikah.Macam Selangor,aku kena bawak dua orang saksi yakni member aku untuk sain borang tu depan Pegawai Jab.Agama.Pastikan anda memintak IC saksi dua orang untuk difotostat terlebih dahulu.

5. Surat Akuan Bujang perlu disediakan.Pegi jumpa dengan Human Resource Dept. tempat anda bekerja dan cakap "Saya bujang,saya nak surat yang mengesahkan saya bujang sebab saya dah nak kahwin.Nasib baik ada orang nak kawin dengan saya" dan HR Dept. akan faham lah apa yang kena disediakan.

..........

Bila semua benda tu dah siap,pegi ke Jabatan Agama Negeri anda dan hantar semua benda tadi tu.Kalau KL dengan Selangor,pagi hantar,petang dah boleh ambik balik.Apa yang anda dapat selepas semua usaha keras anda tadi?

Sepucuk surat yang membenarkan anda untuk berkahwin.Itu yang paling penting.Kerja berat kiranya dah setel.Tinggal sisa-sisa kerja aje sket lagi.Ingat!Surat ni ada expired date.Kalau Selangor,mesti kahwin dalam 3 bulan lepas surat tu keluar.Tempat lain aku tak tau.

Dah dapat surat tu,protokol untuk pihak lelaki dah setel dan konsentret untuk majlis kahwin.

.............

Step-Step Terakhir

1. Pegi kedai gambar dan cakap nak buat gambar lesen tapi ANDA DIMESTIKAN memakai SONGKOK!Kopiah,serban,tarbus atau helmet tidak dibenarkan.Wajib ada 5 keping.

2. Dah ambik gambar,fotostat semua borang yang ada 4 keping.1 salinan untuk anda simpan.Semua yang original dan 3 salinan tadi bagilah dekat pihak perempuan.

Kenapa kena bagi yang original?Lain negeri,lain requirement,kalau tiba2 Jabatan Agama negeri bakal isteri anda nak tengok yang original,pihak perempuan ada dan boleh tunjuk.Takyah nak mintak2 dengan anda.Mana tau anda orang Pahang dan gelfren anda orang Sarawak,payah jugak nak menghantar dokumen2 tu.

Bagi jugak gambar anda bersongkok kepada pihak perempuan.Kedai gambar buat 8 keping minimum,jadi 3 keping lebih adalah untuk simpanan peribadi bakal isteri anda atau bakal mak mertua anda.

Step Penutup

Setel semua benda protokol,tibalah masanya untuk anda menghitung hari.Adakah ada aku terlupa sesuatu?Oh!Step terakhir yang anda perlu ambil dan PALING PENTING SEKALI....

1.Pegi berurut.Dan bila aku tulis pegi berurut,urut betul2.Bukan pegi mana-mana pusat Spa dan kena "urut" dengan amoi.

2. Revise balik doa dan surah2.Manalah tau Tok Kadi tanya.

3. Jaga diri baik-baik.

Harap benda ni membantu anda.Orang selalu heboh pasal baju,pelamin,dulang hantaran....tak ramai yang tunjuk ajar pasal benda ni.

dipetik dari forum TranungKite.net

Khamis, 6 Mei 2010

Tazkirah 1 : 1 TAMPARAN untuk 3 PERTANYAAN


Ada seorang pemuda yang lama sekolah di luar negeri, kembali ke tanah air. Sesampainya di rumah ia meminta kepada orang tuanya untuk mencari seorang
guru agama, kiyai atau siapa saja yang bisa menjawab 3 pertanyaannya.

Akhirnya orang tua pemuda itu mendapatkan orang tersebut, seorang kiyai.

Pemuda : Anda siapa Dan apakah bisa menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?
Kiyai : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab
pertanyaan anda.

Pemuda : Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai orang yang pintar tidak
mampu menjawab pertanyaan saya.
Kiyai : Saya akan mencoba sejauh kemampuan saya.

Pemuda : Saya ada 3 pertanyaan:

1.Kalau memang Tuhan itu ada,tunjukan wujud Tuhan kepada saya

2.Apakah yang dinamakan takdir

3.Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat
dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan. Sebab mereka
memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Tiba-tiba kyai tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras.

Pemuda : (sambil menahan sakit) Kenapa anda marah kepada saya?
Kiyai : Saya tidak marah...Tamparan itu adalah jawaban saya atas 3 pertanyaan
yang anda ajukan kepada saya.

Pemuda : Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.
Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Tentu saja saya merasakan sakit.
Kiyai : Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?

Pemuda : Ya!
Kiyai : Tunjukan pada saya wujud sakit itu!

Pemuda : Saya tidak bisa.
Kiyai : Itulah jawaban pertanyaan pertama...kita semua merasakan
kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.

Kiyai : Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?
Pemuda : Tidak.

Kiyai : Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima tamparan dari
saya hari ini?
Pemuda : Tidak.

Kiyai : Itulah yang dinamakan takdir.

Kiyai : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?
Pemuda : Kulit.

Kiyai : Terbuat dari apa pipi anda?
Pemuda : Kulit.

Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda : Sakit.

Kiyai : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat
dari api, jika Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yang
menyakitkan untuk syaitan.

Sabtu, 17 April 2010

Tutorial 3 : CARA-CARA FORMAT@INSTALL WINDOWS VISTA

Artikel ini akan menerangkan langkah-langkah untuk memasang Windows Vista ke dalam komputer anda. Sebelum membuat pemasangan, pastikan anda backup dulu dokumen yang penting ke dalam partition lain, atau lebih baik lagi ke dalam hard disk yang lain.

Pengenalan Windows Vista
Windows Vista adalah sebuah OS yang diperkenalkan oleh Microsoft pada tahun 2007. Ia dikeluarkan bagi menggantikan Windows XP yang telah berada selama 7 tahun di pasaran. Windows Vista kemudiannya diganti pula oleh Windows 7 yang dijangka keluar pada tahun Oktober 2009.

Sekiranya anda ada membeli desktop berjenama ataupun laptop sekitar tahun 2007 hingga 2009, biasanya ia disertakan sekali bersama Windows Vista (lihat pelekat Windows Vista pada komputer anda). Sesetengah pengeluar komputer juga turut membekalkan CD Windows Vista sekiranya anda perlu memasang kembali OS tersebut.

Jika anda mempunyai CD pemasangan Windows Vista ini, anda bolehlah mengikuti langkah-langkah ini untuk install Windows Vista ke dalam komputer anda:

Langkah-langkah Install Windows Vista

1.Terlebih dahulu, tetapkan boot sequence supaya komputer boleh boot dari CD-ROM.
2.Hidupkan komputer, dan terus masukkan CD Windows Vista. Sekiranya komputer berjaya boot dari CD, ia akan memaparkan skrin “Windows is loading files…”



3.Skrin “Install Windows” dipaparkan. Klik pada butang Next.



4.Klik pada “Install Now”.



5.Terma dan syarat bagi Windows Vista dipaparkan. Setelah membaca terma dan syarat ini, tandakan pada kotak “I accept the license terms” dan klik butang Next.



6.Pilih “Custom (advanced)” sebagai jenis pemasangan.



7.Pilih partition mana yang akan digunakan untuk memasang Windows Vista, dan klik pada butang Next.



8.Proses pemasangan Window Vista bermula. Tunggu sehingga proses ini selesai.



9.Setelah proses pemasangan siap, skrin “Set Up Windows” dipaparkan. Isikan kata nama dan kata laluan bagi akaun Windows Vista anda, dan klik pada butang Next.



10.Isikan nama komputer dan klik pada butang Next.



11.Pilih “Use recommended settings” sekiranya anda mahu Windows Update dijalankan secara automatik.



12. Pilih zon masa yang betul, serta pastikan tarikh dan masa yang dipaparkan adalah tepat. Klik pada butang Next.



13.Proses pemasangan telah selesai. Klik pada butang Start untuk mula menggunakan Windows Vista.




Rujukan : http://sembangkomputer.com/install-windows-vista/

Sabtu, 6 Mac 2010

Tutorial 2 : CARA MEMBUANG GENUINE WINDOWS 7

Desktop anda jadi hitam??microsoft detect anda guna windows 7 pirates la tu..

Jadi anda tak perlu risau dengan semua tu..tak perlu format lain..

Yang penting guna ja software di bawah ni..


tapi ingat!lepas ni anda perlu disable windows automatic update supaya tak jadi lagi masalah ni ek!..Selamat Mencuba..

Jumaat, 26 Februari 2010

Pengumuman 1 : Akhirnya...terbit jua blog miliku sendiri..


Posted by Picasa


Dengan adanya blog ini, akanku curahkan pendapat dan perkongsian ilmu akan terus berlangsung meskipun hanya berada di dalam bilik seorang diri...

Tutorial 1 : CARA FORMAT WINDOW XP

Artikel ini akan menerangkan langkah-langkah untuk memasang Windows XP ke dalam komputer anda. Sebelum membuat pemasangan, pastikan anda backup dulu dokumen yang penting ke dalam partition lain, atau lebih baik lagi ke dalam hard disk yang lain.

Mengapa Perlu Format Komputer?

Format hard disk dan install Windows XP ke dalam komputer biasanya dilakukan kerana dua sebab, iaitu:

• Anda baru sahaja membeli komputer atau hard disk baru, jadi anda perlu memasukkan OS ke dalamnya.
• Windows anda rosak, hang, atau dijangkiti virus. Dan install kembali Windows XP merupakan jalan terakhir yang terpaksa anda buat suapaya komputer anda kembali berfungsi seperti biasa.

Artikel pada kali ini akan mengajar anda cara-cara untuk format hard disk dan install
Windows XP ke dalamnya, langkah demi langkah. (Nota: artikel ini
dipenuhi dengan gambar rajah, jadi ianya mungkin mengambil sedikit masa
untuk dipaparkan). Jika anda ingin cetak artikel ini, download fail pdf ini. Ok, mari kita mula:


Tetapkan Boot Sequence Kepada CD-ROM


Bagi memastikan komputer anda akan membaca CD Windows XP yang akan dimasukkan, boot sequence haruslah ditetapkan kepada CD-ROM terlebih dahulu. Dalam kebanyakan komputer, setting
ini telah sedia ditetapkan, jadi anda tidak perlu bimbang lagi. Anda
boleh terus ke bahagian Format Hard Disk sekiranya tiada masalah di
sini.
Namun sekiranya komputer anda tidak membaca dari CD-ROM, ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan boot sequence:
(Nota: Setiap komputer mempunyai paparan BIOS yang tersendiri. Jadi,
apa yang anda lihat ini mungkin berbeza dari komputer anda. Namun,
konsep dan asasnya tetap sama)

1. Hidupkan komputer anda.
2. Tekan butang F2 (di sesetengah komputer, anda harus tekan butang DELETE) untuk melancarkan BIOS.
3. Dalam Phoenix BIOS, pilih Advanced BIOS Features.


4. Pilih Boot Sequence.



5. Dalam urutan Boot Sequence, tentukan yang CD-ROM berada di bahagian atas sekali.



6. Tekan F10 untuk simpan setting anda dan restart komputer.

Format Hard Disk


1. Pertama sekali, anda akan nampak satu skrin dengan mesej "Press any key to boot from CD�". Tekan apa-apa butang di sini supaya komputer akan mula membaca dari CD Windows XP.


2. Perhatikan mesej yang mula-mula keluar, "Press F6 if you need to install a third party SCSI or or RAID driver". Mesej ini penting sekiranya anda install Windows XP ke atas hard disk SATA. Jika ya, tekan F6 dan masukkan disket SATA yang disertakan bersama motherboard anda. Jika tidak, abaikan mesej ini dan teruskan ke Langkah 3. (Nota: Sekiranya anda nak install Windows XP kepada hard disk SATA tapi tiada disket, ikuti langkah ini)



3. "Welcome to Setup" dipaparkan. Tekan ENTER untuk mula install Windows XP.


4. Jika anda menemui skrin "Setup did not find any hard disk" ini,
besar kemungkinan anda menggunakan hard disk SATA. Kembali kepada
Langkah 2, atau ikuti langkah ini.


5. "Windows XP Licensing Agreement". Tekan F8 untuk teruskan.


6. Sekiranya hard hisk anda mempunyai Windows XP, Setup akan bertanya
sekiranya anda nak baiki Windows XP yang lama tu. Tekan butang ESC
kerana anda nak install Windows XP yang baru.


7. Sekiranya hard disk anda:

o masih baru dan belum mempunyai sebarang partition, ikuti langkah 7 hingga 8.
o tapi jika ia sudah ada partition di dalamnya, teruskan pada langkah 9.

8. Buat satu partition dengan menekan butang C.




9. Tentukan saiz partition anda dan tekan ENTER.




10. Pilih partition C: untuk install Windows XP. Ingatan: Kalau anda ada fail dan dokumen penting dalam partition C:, buat backup dengan memindahkan data tersebut ke dalam partition D: ataupun ke dalam external hard drive.


11. Tekan butang C untuk setuju.


12. Pilih NTFS sebagai file system dan tekan ENTER.


13. Tekan butang F untuk format Hard Disk.



14. Setup akan mula format hard disk dan menyediakan fail bagi proses install Windows XP. Setelah proses ini selesai, komputer anda akan restart dengan sendirinya.



Install Windows XP


1. Proses install Windows XP bermula. Klik pada butang Next.


2. Masukkan nama anda dan klik butang Next.


3. Masukkan nombor siri bagi Windows XP dan klik butang Next.



4. Masukkan password bagi Administrator dan klik butang Next.


5. Dalam ruangan Time Zone, pilih Kuala Lumpur dan klik butang Next.


6. Proses Setup telah bermula. Tunggu hingga selesai.


7. Sekiranya anda mempunyai Network Card, Setup akan meminta anda membuat pilihan mengenai Network. Klik sahaja pada butang Next sebanyak dua kali.


8. Tunggu sehingga keseluruhan proses install Windows XP selesai, dan komputer akan restart sekali lagi.



Mula Menggunakan Windows XP


1. Kali pertama Windows XP dimulakan, screen resolution anda akan diubah mengikut kesesuaian. Klik pada butang OK.


2. "Welcome to Microsoft Windows" dipaparkan. Klik pada butang Next.


3. Pilih "Not right now" dan tekan butang Next. Anda boleh mengaktifkan kembali Automatic Updates pada kemudian hari.


4. Windows akan cuba mengesan sambungan Internet anda. Anda boleh tinggalkan langkah ini dengan menekan butang Skip.



5. Pilih "No, not at this time" supaya anda tak perlu mendaftar dengan Microsoft. Tekan butang Next.


6. Masukkan nama anda dan tekan butang Next.


7. Klik pada butang Finish.


8. Kini, Windows XP telah siap sedia dipasang dan anda sudah boleh mula menggunakannya.


Itu sahaja langkah-langkah yang diperlukan untuk install
Windows. Senang, kan? Tak perlulah habiskan duit sehingga RM40 (atau
mungkin lebih) untuk menghantar komputer anda ke kedai hanya kerana nak
format PC, kerana anda boleh melakukannya sendiri..Selamat Mencuba!:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...