Jumaat, 30 September 2011

Tutorial 21 : BOOTMGR is Missing pada Windows 7


Munculnya pesan BOOTMGR is Missing pada Windows 7 biasanya disebabkan kerana rosaknya boot manager pada Windows 7 atau disebabkan kerana proses shut down tidak dilakukan dengan prosedur benar. Masalah ini mirip seperti munculnya notification NTLDR is missing atau NTDETECT.COM not found pada Windows XP.

Berikut cara untuk mengatasi BOOTMGR is missing pada Windows 7 :
  • Boot dari cd install WINDOWS 7 DVD

Tutorial 20 : PUNCA BERLAKUNYA BLUE SCREEN DI PC





Blue Screen of Death (juga dikenali sebagai masalah terhenti, BSOD, bluescreen, atau Blue Screen of Doom) adalah perkataan harian digunakan untuk memaparkan masalah kesalahan oleh beberapa sistem operasi, khususnya Microsoft Windows, selepas menghadapi masalah sistem penting yang boleh menyebabkan sistem untuk shut down.

Kadang-kadang anda mungkin melihat skrin biru pada komputer anda semasa menghidupkannya. jika skrin berwarna biru keluar semasa startup ia menandakan operasi tidak dapat diteruskan kerana masalah pada sistem fail. Anda tidak boleh melakukan apa-apa selain merasa kecewa yang teramat sangat dan terpaksa mematikan komputer anda secara paksaan.

Rabu, 28 September 2011

Perhatian pengguna motosikal 2 Lejang!!!! Cara adjust 2T?

Asap terlalu banyak? Berpunca daripada bekalan minyak 2T yang terlalu banyak dan nisbah campuran yang tidak sempurna antara petrol+angin+minyak 2T...Jadi, macammana cara nak adjust minyak 2T masuk karburator?...

1. Mula-mula buka cover set motosikal anda...


2. Check skru timing kat enjin belah kiri...kalau naikkan nat,
    set 2T lebih...kalau turunkan nat, set 2T kurang...
 

                           rujuk pada gambar di atas


Cara lainnya, anda juga boleh check kat skru timing carburator...sama jugak...kalau naikkan nat, 2T lebih...dan sebaliknya....

selamat mencuba Wink.....

Ahad, 25 September 2011

Hati-hati buat pengguna Maybank2u – Phishing.

Penggunaan sistem perbankan Online telah berkembang dengan pesat, hampir kesemua bank di Malaysia telah menyediakan perkhidmatan perbankan Online, bagi bank yang masih tidak mempunyai perkhidmatan perbankan online dianggap ketinggalan zaman, daripada keseluruhan pengguna perbankan online, hampir 60% adalah pengguna Maybank2u. Dengan adanya teknologi perbankan Online ini, ianya dapat membantu serta memudahkan urusan harian kita. Melihat kepada jumlah pengguna yang ramai, terdapat segelintir penjenayah siber mengambil kesempatan mencuri data-data dan duit daripada akaun pengguna melalui PHISHING WEBSITE, sebagai contoh, pihak Maybank terpaksa membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk melindungi sistem mereka daripada diceroboh oleh penjenayah siber.

Mari kita lihat contoh Paparan Phishing Website dan cara bagaimana mereka mencuri duit daripada pengguna Maybank2u :

Jumaat, 16 September 2011

Tutorial 19 : Dapatkan Semula File Yang Terdelete atau Hilang



Pernah terdelete dokumen, gambar, fail tertentu? Jangan risau. Recuva (sebutan "Recover") adalah perisian yang admin akan sarankan kepada korang semua untuk mendapatkan semula file korang yang hilang.



Sama ada korang terdelete dokumen, gambar atau fail-fail lain di komputer mahupun pendrive korang, recuva mungkin boleh mengembalikannya. Jika bernasib baik, keadaan gambar atau fail tersebut akan wujud seperti yang asal.

Selasa, 6 September 2011

Tawaran Hebat!!! Servis Laptop@PC & Gunting Rambut!!!!

PC dan Laptop anda bermasalah?Jangan risau. Saya boleh menyelesaikan masalah anda.InsyaAllah...Harga? RM15.00 sahaja...:)


Antara yg ditawarkan:
Service –(repair window,buang virus,masuk software,antivirus dll...)
Format (guna CD atau USB)+ Full Standard Software
Pasang RAM, Hard disk
Backup File/Document yang tak sempat di'Backup'


Software merangkumi:
-Window XP/Vista/Seven
-Microsoft office 03/07/10(renew license setiap 180 hari)
-Nero/Burning Tool
-Adobe Reader/Foxit Reader
-Winzip/rar
-Picasa /ACDSee
-Tune Up Utilities 2010/CCleaner/Unlocker
-Internet Download Manager /Utorrent
-Yahoo messenger/Skype/Oovoo/Camfrog/Cyberlink Youcam
-Firefox /Google Chrome
-Kamus Eja Dewan Pro
-Antivirus AVAST Free Antivirus
-Winamp/Media Player Classic/Media Monkey/JetAudio
-Window Media Player 11
-Adobe Photoshop CS 3/4/5 /Ulead 9/11/12
-Audio & Video Editor (Audacity/Any Video Converter/AllAudioConverter/MP3Cutter/Video Flip and Rotate dll

Dan banyak lagi....mintak je.....game pun ada..

Perkhidmatan ini khas untuk warga IPG Kampus Bahasa Melayu..tapi kalau dari orang lain pun diterima..
 
Jaminan siap dalam 1 hari sahaja dan kalau masalah laptop seperti kena backup dan virus yang melampau mungkin akan mengambil sedikit masa..harap bersabar ya...

Sesiapa yang memerlukan perkhidmatan ini anda boleh terus menghubungi saya sama ada secara sms atau telefon terus di talian:

Redzuan- 013-6284818
@
boleh hantar email/halaman FB AKU SEORANG CIKGU/ym..di email address saya...redz87_neutron@yahoo.com

Selain itu saya juga menawarkan perkhidmatan menggunting rambut lelaki...fesyen rambut mengikut kehendak anda dan kesesuaian dengan bentuk kepala dan wajah anda. Kerana saya juga tidak sanggup menjadikan wajah anda pelik dan jelik dengan pemilihan stail rambut yang tidak sesuai. Murah sahaja..satu kepala RM3.00

Tazkirah 36 : (VIDEO) Betulkah anda merasa bebas jika tidak bertudung???

Isnin, 5 September 2011

Tazkirah 35 : Sepp!!!!!!!Kedekut!!!!!!!!!!!!Berkira nak mampuih!!!!!Belagak!!!!!!


Pernahkah semua ini terjadi kepada anda? Mengapakah perkataan sebegitu boleh dilemparkan kepada anda? Apakah anda sememangnya seorang yang kedekut? Ataukah anda seorang yang pentingkan diri sendiri? Ataupun anda sememangnya sudah lali dengan ungkapan-ungkapan ini kerana anda memang seorang yang seperti dinyatakan?

Namun pernahkah anda terfikir mengapa semua ini boleh terjadi? Takkanlah rakan anda boleh bersifat kedekut atau anda yang mengungkapkan kata-kata kepadanya sebenarnya lagi kedekut?? Pernahkah anda terfikir??
Pengalaman yang sebegini sering terjadi kepada ramai manusia terutamanya yang menginap di asrama atau di rumah sewa. Semestinya orang itu tidaklah tinggal keseorangan tetapi tidaklah bermaksud jika tinggal bersama bermakna segala harta bendanya menjadi milik bersama??

Ahad, 4 September 2011

Info 2 : Dulu Blogger...Sekarang Vlogger???Apa tu??

Seperti yang kita tahu..dunia internet sekarang ini merupakan dunia yang amat popular dalam hidup masyarakat zaman ini....Jadi, disebabkan ke"popularan" yang berlaku ini, maka ramailah insan-insan kreatif yang menggunakan medium internet untuk menyebarkan mesej-mesej mereka..
Oleh itu, post kali ini saya ingin perkenalkan kepada anda semua dengan insan-insan kreatif yang saya maksudkan itu. Bagi saya, mereka merupakan antara Vlogger yang sangat kreatif dalam menyampaikan mesej berguna kepada semua orang yang bukan sahaja untuk orang Melayu sahaja, tetapi untuk semua bangsa dan agama kerana mereka ini meskipun berbangsa Melayu, tetapi mereka menyampaikan dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan international.:)

Tapi,sblum itu..saya nak bagitahu jugak apa maksud VLOGGER? VLOGGER sebenarnya bermaksud video blogger..Vlogger ni macam blogger jugaklah..cumanya blogger menyampaikan mesej melalui tulisan tetapi vlogger pula menyampaikan mesej melalui video..Hebat kan? Tanpa membuang masa, saya ingin memperkenalkan top 3 vlogger anak tempatan (MALAYSIA)..bolehlah anda klik link dibawah gambar mereka untuk lihat sendiri video-video yang mereka hasilkan..sangat bermanfaat!:)
matluthfi90 http://www.youtube.com/user/matluthfi90

anwar hadi http://www.youtube.com/user/IniAnwarHadi
aiman azlan http://www.youtube.com/user/aimanazlan90

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...