Jumaat, 16 September 2011

Tutorial 19 : Dapatkan Semula File Yang Terdelete atau Hilang



Pernah terdelete dokumen, gambar, fail tertentu? Jangan risau. Recuva (sebutan "Recover") adalah perisian yang admin akan sarankan kepada korang semua untuk mendapatkan semula file korang yang hilang.



Sama ada korang terdelete dokumen, gambar atau fail-fail lain di komputer mahupun pendrive korang, recuva mungkin boleh mengembalikannya. Jika bernasib baik, keadaan gambar atau fail tersebut akan wujud seperti yang asal.


Selain kelebihan tersebut, recuva juga adalah percuma dan mempunyai saiz yang kecil untuk korang muat turun.

Cara menggunakannya amat mudah :
1. Selepas muat turun dan install, korang perlu mengklik ikon di desktop korang dua kali untuk run program tu.

2. Pastu, korang pilih drive apa yang hendak di'recover' atau diselamatkan atau dikembalikan. Jika pendrive, pilih drive untuk pendrive korang.

3. Kemudian klik Scan. Tunggu sehingga Recuva selesai mengimbas drive tersebut.

4. Senarai fail yang boleh diselamatkan akan terpapar. Pilih fail yang berkenaan, dan klik Recover untuk kembalikan fail tersebut.

5. Lihat direktori tempat korang recover tadi untuk fail yang berjaya diselamatkan.

Banyak perisian seperti ini di internet, tetapi kebanyakkannya adalah berbayar. Cuma klik di sini untuk website memuat turun perisian tersebut, dan Klik "Download".

Antara perisian lain yang setara kegunaan seperti ini ialah Recover My Files, Get Data Back dan lain-lain lagi.

OK, selamat mencuba dan semoga berjaya.


Sumber :Blog mafaliahazimshahana

12 ulasan:

  1. shukran jazilan...RECUVA telah membuatkan fail2 yg terdelete tanpa sedarrr di temui semula...tq wan..teruskan usaha mengajar kami yang baru nak reti pasal lappy..

    BalasPadam
  2. kalo fail yg terformat blh jgk ke?

    BalasPadam
  3. salam admin dn rakan smua...sy dh cba lakukan recuva ni untk kmblikn fail trmasuk movie tp movie tdk dpt d bak dn totnton sprti biasa tlg kwn2 cm na cara nk kmblikn movie2 dpt d bka sprti biasa kmbli...bnyk movie terdelete dn hlng bila dh jmpa ttp tk blh buka..:(

    BalasPadam
  4. terdelete atau didelete oleh virus??

    BalasPadam
  5. Camne kalo terdelete admin?
    Harap boleh bantu...

    BalasPadam
  6. terima kasih kepada anda...sangat2 membantu...semoga kehidupan anda bertambah cemerlang dunia n akhirat.

    BalasPadam
  7. tq ,, membantu sgt .. lega3 ^_^

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum.. saya da buat tapi tak semua bahan dapat recover.. ada gambar pnting tapi tak dpat buka.. knapa ye?? boleh ke kalau sya nak recover semula?

    BalasPadam
  9. Sy sdh recover tp x dpt buka smua file tu. Knp ya?

    BalasPadam
  10. Assalam cikgu. Klau nk dptkn gambar yg terpdm dlm hp cmna ye?
    Mhn bantuan ye cikgu

    BalasPadam
  11. saya nak kembalikan file format iso
    dh guna macam2 dh masih xdapat

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...